De kids in the spotlight!

Werk van Eva van Beelen

Werk van Eva van Beelen

In september is het nieuwe seizoen van de schilder & tekencursussen weer van start gegaan. Zo ook bij de dinsdagmiddag alwaar ik de kinderen wekelijks mag begroeten. Dit keer diverse nieuwe gezichten. Altijd leuk om de weliswaar nog jonge, maar toekomstige kunstenaars  te leren kennen. En dat het kunstenaars blijken te zijn is mij al wel duidelijk geworden in de afgelopen weken.

Voor mij als hun juf is het belangrijk om er achter te komen waar iedereen zijn talenten liggen. Nog belangrijker is er achter te komen wat men graag wil leren. Telkens weer bijzonder om te zien dat de wensen zo verschillend zijn. Door deze verscheidenheid inspireren de kinderen ook elkaar. 

Natuurlijk was de eerste les wat spannend – nieuwe gezichten en een juf met allerlei opdrachten. De eerste opdracht was om iets te tekenen waarvan je zelf weet dat je dat heel goed kan. 

Als voorbeeld gaf ik hen een beschrijving van mijn allermooiste tekening, gemaakt op de basisschool in Poeldijk. Een slootje met in mijn beleving echte vissen, die half uit het water kwamen met een mooie glimlach. Aan de zijkant van de sloot prachtig gras met een appelgroene kleur. Over de sloot had ik destijds een bruggetje getekend. Op de één of andere manier had ik geleerd hoe je houtgroeven in hout kon tekenen, zodat het in mijn beleving nog echter leek. Daarbij natuurlijk ook een brugleuning. Qua materiaal gebruik was het een combinatie met stift en potlood. De voldoening van destijds laat zich gelijk weer horen, mooi hoe dit verbonden zit aan elkaar. (Natuurlijk heb ik een poging gewaagd om mijn tekenschrift van vroeger terug te vinden … tot op heden nog zonder resultaat, dus dit houden we tegoed 🙂 )

Terug naar de dinsdagmiddag – de tekening van de kinderen. Het mooie aan het lesgeven van kinderen is dat zij over het algemeen nog onbevangen zijn. Het blijkt telkens weer dat als een opdracht in eerste instantie moeilijk lijkt, maar ze toch aan de slag gaan, de voldoening zo groot is. De glimlach op hun gezicht of de rode wangen van inspanning zeggen genoeg.

Naast hun mooiste tekening die zijn hebben gemaakt in de eerste les, zijn we inmiddels ook al bezig geweest met het zelfportret, perspectief, unicorns en contrast.  Nieuwsgierig wat zij hebben gemaakt? Voor een impressie:  Volg deze link