Ha [subscriber:firstname | default:abonnee],

Het blijkt dat sneeuwval een positief effect heeft op het meters maken met penselen. Indrukwekkend hoeveel mooie Rembrandt-versies binnenkomen op de mail! Ik ben druk bezig om mijn adviezen te verwerking in powerpoints. Het resultaat is terug te vinden bij 'werk in uitvoering'. Het is zeker de moeite waard om ook de reacties op het werk van andere te bekijken.

Tegelijkertijd merk ik dat zelfstudie niet voor iedereen even gemakkelijk is. Discipline of het ontbreken van routine?! Ik weet het niet. Misschien kunnen deze tips je helpen.

Aandachtspunten bij zelfstudie:
  1. Laat het dagelijks leven je niet in de weg zitten. Ik kan ook 100 dingen bedenken die belangrijker zouden kunnen zijn dan schilderen. Maar ik wil schilderen. Hier wordt ik blij van! Dus reserveer die tijd voor jezelf. Misschien handig om de tijd die je anders hier in het atelier vertoefde, nu te reserveren voor deze cursus.
  2. Je persoonlijkheid maakt uit. Ben je makkelijk af te leiden? Stel de verleiding een uur uit. Vaak wanneer je gewoon begint, ook al heb je genoeg andere dingen te doen, na een kwartier wil je niet anders meer.
  3. Hou je aan het plan. Er is bewust gekozen voor eerst lijnen, daarna vlekken, kleur en afwerking. Wanneer je teveel methodes door elkaar gaat doen, kan er verwarring optreden. En daaruit vaak frustraties - en hier zitten we nu niet op te wachten. Genieten is de intentie.
  4. Angst voor falen. Ja, dat hebben we allemaal. Vergelijk jezelf niet met een ander. Alleen met hoe je het hiervoor deed. Wees blij met de verschillen, dat maakt juist jouw handschrift uniek!
  5. Niet beginnen. Het is heel makkelijk om allerlei excuses te bedenken om niet te beginnen. De grondslag voor deze handelswijze is vaak toch de faalangst.
  6. Bedenk dat het heel moeilijk is om objectief naar je eigen werk te kijken. Daar ben ik dan weer voor. Stuur me de foto's en je vragen. Weet dat ik liefdevol ga kijken, hoe ik je nog beter in je teken c.q schilderwerk kan maken.
Binnenkort ga ik dieper in op het verschil tussen de 'Geheimen van de Meesters' en het project 'Leren van de Meesters'. Want ja, ook hier heb ik wel het één en ander over te zeggen :).

Voor nu, geniet van je ontdekkingsreis!

Hartelijke groet, Mariska