Programma Zomerworkshop 2019 – Schilderen aan Zee

Periode: Dinsdag 16 juli t/m vrijdag 19 juli 2019

Naast heerlijk samen aan de slag te gaan op de prachtige plekjes van het schilderachtig Katwijk, kies ik er altijd voor om een rode draad in de Vierdaagse te verwerken. Dit jaar is het thema “Beweging”.

Beweging in een schilderij is er natuurlijk niet werkelijk. Het is een illusie die wordt opgewekt. Beweging is van groot belang, het maakt een schilderij spannend. Het zorgt dat je ernaar blijft kijken. Beweging is dus een belangrijk element van de compositie.

Als kunstenaar is het mogelijk de beweging te sturen, door vooraf bij je werk na te denken hoe je wilt dat het oog van de kijker over het schilderij zal gaan. Je kunt de gewenste bewegingsrichting accentueren door lijnen, door de plaatsing van voorwerpen en door de textuur en richting van verfstreken.

Dagelijks beginnen we eerst met uitleg over het thema van die dag, waarbij volop voorbeelden en leuke uitdagingen ons steeds meer inzichten zullen geven. Naast een absoluut leerzame week wordt het vooral ook genieten!

 

  • Dinsdag tot en met vrijdag starten we vanaf 10:00 uur met uitleg en voorbeelden van het thema voor die dag. Na de introductie wordt aangegeven waar we gaan schilderen.
  • Deur atelier open vanaf 09:45 uur.
  • Rond 12:30 uur nemen we de tijd om te lunchen. Er zijn genoeg plekken voor een heerlijke lunch, tegelijkertijd heeft de ervaring geleerd dat de meeste in de buurt van hun ezel willen blijven en daar genieten van hun maaltijd (dit is aan jullie zelf).
  • De doelstelling is om jullie veel te leren; dus ook het klassikaal bespreken van de werken is een belangrijk onderdeel.
  • Tot 16:00 uur is tijd ingepland om alle werken, maar ook de vragen voldoende aandacht te geven.
  • Bij het atelier is een keuken met gas, koelkast etc. Daar mogen jullie gebruik van maken. Wel graag respect voor de spullen en s.v.p. schoon achter. Diegene die als laatste het atelier/koffie ruimte verlaat, svp checken of de deuren & ramen gesloten zijn.
  • Vrijdag wil ik in ieder geval afsluiten met een maaltijd waarbij ook partners, vrienden & kinderen welkom zijn om gezamenlijk te genieten van de mooie werken en heerlijk te kletsen over kunst.
  • Locatie – Verzamelplek: Atelier MarisK Boulevard 132 2225 HC Katwijk aan Zee.

Dinsdag – Go with the Flow

aankomst / kennismaking

Voor de eerste dag (ter kennismaking en om gelijk in de diepte te duiken) vraag ik jullie twee afbeeldingen mee te nemen:

1.     foto/plaatje van beweging in een afbeelding

2.    foto van een schilderij waarin je beweging kan waarnemen in de penseelstreek.

 

·         Deze dag werken we met kleine doekjes (minimal aantal 2 – voor snelle schilders neem er meerdere mee)

·         Zorg ook voor een schetsboek c.q. aantekenboekje.

Woensdag – Patterns (patronen)

·         Bezoek aan het Katwijks Museum met een bijzondere opdracht. In de middag gaan we het zoeken in hogere sferen.

·         Mocht je een museumjaarkaart hebben, neem deze dan mee.

Donderdag – Never a dull moment

·         Voor deze dag stel ik voor om 2 rechthoekige doeken mee te nemen, wel verschillend in grootte zodat je een keuze heb. (Niet te groot in verband met de wind).

Vrijdag – Close up

·         Voorbewerkt doek met donkere ondergrond (rechthoekig)