Jaap Van Heiningen nader bekeken.

Jaap van Heiningen nader bekeken.

Jaap van Heiningen nader bekeken – “Vier dames op het strand”

Door herkenning kunnen we elkaar inspireren.

Voor de meeste is het bekend dat ik regelmatig foto’s van werk wat hier in het atelier wordt gemaakt op de website zet. De insteek is: Door herkenning kunnen we elkaar inspireren. Herkenning in de verschillende niveaus en voorkeuren, misschien nog wel meer in erkenning van persoonlijke frustratie & overwinningen.

Voor mij zelf zit in het creëren van een werk alles: variërend van frustratie tot euforie. Voor mij een logisch proces omdat ik niet zomaar iets maak. Er zit een gedachte, gevoel of associatie achter. De diverse emoties tijdens het creëren gaan vaak hand in hand met een kwetsbaar gevoel. Misschien niet altijd een gemakkelijk gevoel, maar verder niks mis mee. Dit laat juist zien dat we het uiterste uit onszelf willen halen. Wat mij betreft een waardevol proces en een cadeau en erkenning aan jezelf. Sterker, hoe kan ik nu van andere verwachten dat mijn werk hen raakt, wanneer het niet mijzelf zou raken. Het kan niet anders dan dat er ook cursisten zijn die dit proces herkennen.

Herkenning & Erkenning

Aangezien het mij aan tijd ontbreekt om bij alle prachtige & bijzondere werken die hier in het atelier worden gemaakt, het verhaal te delen. Of de struggle, euforie & leermomenten te beschrijven heb ik hulp gevraagd in het bericht: “De donderdagochtend-groep nader bekeken”. Wie durft te delen met zijn of haar verhaal achter het werk? Wat waren je persoonlijke doelstellingen? Deze informatie is volgens mij hetgeen wat een ander zou kunnen inspireren.  

Zelfs wanneer je niet jouw verhaal wil delen (wat ik me ook voor kan stellen) kan het toch voor jezelf boeiend en leerzaam zijn om de vragen in het artikel te beantwoorden. Op die manier is het mogelijk dat je nog meer inzicht gaat verkrijgen over jouw persoonlijke doelen in leermomenten. Mocht je toch willen delen? Graag! 

In middels heb ik de eerste reactie van een moedig mens al mogen ontvangen. Dus voor mij nu de moeilijke opdracht om mijn mond te houden 🙂 en Jaap te laten spreken over zijn dames:

Jaap van Heiningen nader bekeken:

  • Bij de keuze of motivatie voor een onderwerp  van een schilderij, ga ik meestal uit van mijn gevoel of een beleving of ervaring die ik heb meegemaakt.
  • Heerlijk vind ik het om uit mijn fantasie dan iets te gaan creëren. Ik haal hier veel plezier uit…..maar ook volop frustratie.  Met name als het niet lukt om een vorm of emotie niet naar mijn zin op het doek te krijgen. Na inmiddels 3 jaar les , merk ik dan dat er nog een lange weg te gaan is.

Voorbeeld schilderij :  “  4 dames op het strand “ . 

  • Ontstaan na een bezoek aan een prachtig vioolconcert en een strandwandeling een paar dagen later. Het idee was om de vioolklanken te combineren met de prachtige geluiden van de zee. 
  • Mooie onderdelen vind ik de rode jurk en het glurende meisje achter moeders rok.  Maar ook de heerlijke roze lucht boven de zee en natuurlijk de 4e dame, ( De Viool ) .Voor mij is de viool het meest vrouwelijke instrument. Zowel qua vorm als qua geluid.

Aldus Jaap zijn verhaal. Dank je wel voor het delen! Wie wordt de volgende?