Never a dull moment.

Never a dull moment – Zomerworkshop – Schilderen aan Zee – De Vierdaagse van Katwijk 2019

Vandaag begon de dag nog enigszins zonnig, maar dat duurde niet lang. Grijs, veel wind en koud. Het koude en grijze, daar kon ik als organisator me niet zo druk om maken. Wel was ik enigszins bezorgd over de wind.

De voorbereiding

Ter voorbereiding voor deze dag ben ik de afgelopen dagen diverse keren met zelfgemaakte waslijn het strand opgelopen om te kijken of de installatie ook in het zand zou blijven staan. De investering in tijd voor de voorbereidingen blijken vaak zeer waardevol. (Impressie van de voorbereidingen). De handdoeken bleken te zwaar en het feit dat men onlangs het strand weer heeft opgespoten met zand, zorgt dat de ondergrond niet echt stabiel is. Maar we laten ons niet kennen, als er een plan is, dan wordt dit hoe dan ook ten uitvoer gebracht. Zakken met zand, een verbreding aan het touw hangen, extra knopen ….. Met als vandaag de ultieme test!

De installatie was bestand tegen de windvlagen aan de vloedlijn van het strand. Dus geslaagd. Maar dan de andere kant van het verhaal ….

Het thema

Thema beweging, zo ook voor vandaag. Beweging in vorm, daarvoor hadden we een prachtig model, beweging in stof, waarvoor gisteren speciaal theedoeken zijn gestreken en patronen op het strand, in de zee en de lucht. Voor de oplettende kijker waren er ook volop patronen in de jurk van Caroline. Alle theorie van de afgelopen dagen kon men in deze opdracht kwijt.

De start van sommige deelnemers was iets wat lastig, juist door de wind. Plastic tasjes die hun eigen weg gingen zoeken, ezels die niet wilde luisteren naar hun baas …. genoeg geluiden welke zelfs hoorbaar waren boven de wind.

Tot slot

In de evaluatie van deze dag, iets eerder in verband met de verwachte regen (welk niet is komen opdagen) kreeg ik tot mijn vreugde te horen dat eigenlijk iedereen het een prachtige, boeiende en zelfs leuke opdracht heeft gevonden.

Van mijn zijde is hierin veel respect voor alle deelnemers. Uit ervaring weet ik hoe vermoeiend het kan zijn om in de wind te staan schilderen met koude verkleumde handen en in dit geval een model die de opdracht had gekregen om juist niet stil te staan en constant in beweging was om de was op te hangen.

De resultaten?! Indrukwekkend. De liefhebber die de gemaakte werken graag in het echt zou willen zien en de verhalen van de deelnemers zelf, hij/zij is van harte welkom. Om 19:00 uur gaat de deur open voor het publiek.