Op zoek naar logica

Dag 2 Zomerworkshop – Schilderen aan Zee – De Vierdaagse 2019

Ik ben zo nieuwsgierig hoe de deelnemers van vandaag thuis uit gaan leggen dat we vanmorgen hebben getekend met een blinddoek op ………….

En toch zit ook hier weer een logica achter.

Het thema voor vandaag was op zoek naar logica door patronen. Patronen / vormen / ritme – het juiste woord vinden wat de lading dekt, is soms lastig. Daarom is het zo fijn om verschillende opdrachten te doen, waarbij het vooral om de ervaring gaat. Juist dit gegeven, het ervaren, blijkt verrassend genoeg niet zo gemakkelijk te zijn. Voor de eerste opdracht vanmorgen had ik blinddoeken gekocht en verschillen dozen gemaakt met objecten hierin. De doelstelling was om te voelen en hetgeen je voelt met de tastzin op papier te zetten. Tot ieders verrassing kwam de meerderheid met een vorm in lijnen. Dit geeft voor mij gelijk aan dat men de hulp van zijn / haar linkerhersenhelft (het denken/associëren) heeft ingeroepen.

Anticiperend op deze verrassing heb ik iedereen gevraagd om een blinddoek op te doen en twee nieuwe objecten te ervaren. Nu met de opdracht dat het gaat om de weergave van structuur, zonder vorm. Tussen de verwachte verwarring door, zag ik dat er steeds meer kwartjes gingen vallen. Dus tijd om op pad te gaan en nieuwe ervaringen toe te voegen.

Op naar het Katwijks Museum… altijd een feest om daar te vertoeven. De deelnemers hadden nu de opdracht gekregen om zelf op zoek te gaan naar patronen. Met als toevoeging om ook twee schilderijen te kiezen die je aanspreken plus één waar je niets mee hebt. De doelstelling hierachter is wederom om te laten zien hoe uniek we allemaal zijn, ook in onze voorkeuren.

Het gaat te ver om nu alle uitleg en opdrachten in detail te bespreken. De foto’s lichten een tipje van de sluier op.
Voor ik af ga sluiten wil ik nog wel laten weten dat ik / we morgen echt de “vuile was buiten gaan hangen” …… Hoe, wat en waar, dat ziet u morgenavond in het verslag. Voor nu, geniet van de foto’s!

Terugblikken op de eerste dag via deze link