Programma Zomerworkshop 2018 – Schilderen aan Zee

Naast heerlijk samen op pad te gaan op zoek te gaan naar prachtige plekjes van het schilderachtig Katwijk om op ons doek te zetten, kies ik er altijd voor om een rode draad in de Vierdaagse te verwerken. Dit jaar is het thema gelaagdheid.

Wat wil dit zeggen? In een werk zitten zoveel verschillende lagen die allemaal van belang zijn om een spannend werk te maken. Bijvoorbeeld gelaagdheid in kleur. Door een combinatie van dunnere met dikkere verflagen te combineren zul je zien dat er een spannende verfhuid kan ontstaan. Gelaagdheid ontstaat ook in je beeldkeuze. De doorkijkjes van Breitner zijn hiervoor een goed voorbeeld. Hierin is duidelijk een voorgrond te ontdekken terwijl we tegelijk nieuwsgierig worden gemaakt wat er verder gebeurd. In Katwijk heb ik inmiddels al heel wat boeiende plekjes ontdekt welke hiervoor een prachtige keuze zouden kunnen zijn. 

Doorkijkjes van Breitner

Doorkijkjes van Breitner als voorstudie

Gelaagdheid gaat over de diepere lagen welke je in eerste instantie niet bewust ben. Bij het portret schilderen is het dan ook de uitdaging om juist de emotie te vatten van het model. En natuurlijk besteden we ook ruime aandacht aan hoe je door middel van techniek de gelaagdheid in je werk kan vergroten.

Kort samengevat: Een mooi plaatje schilderen is één ding, maar het leren om een boeiend persoonlijk verhaal met en door verschillende lagen op doek te zetten wordt een bijzondere belevenis. 

Zoals je leest, genoeg ideeën en onderwerpen om uit te diepen tijdens de schilder-vierdaagse. Natuurlijk komen naast het thema ook vorm, kleur, ritme & perspectief zeker aan bod. Het belooft wederom een leerzame, gezellige bijzondere ervaring te worden. 

Praktische informatie over de workshop zoals kosten en inschrijving via deze link. 

Meer lezen waarom je deze unieke week niet aan je voorbij kan laten gaan? De blog: In de voetsporen van Toorop & Israels