“Rejected” – anders bekeken

2019 was overduidelijk het jaar van Rembrandt. Er was een overvloed aan kunst competities met alle mogelijke variaties op de werken en werkwijze van deze man. Daardoor werd 2019 ook voor velen een jaar van “Rejected”. Het Cultuurhuis Garenspinnerij heeft een selectie gemaakt van 29 werken, welke bij hen worden geëxposeerd. Zo ook mijn werk – “in stilzwijgen verbonden”.

Gisteren ging ik zonder enige verwachting op zoek naar de locatie alwaar mijn werk zou hangen. Ik had PostNL de opdracht gegeven om mijn schilderij te bezorgen. Dus mijn eerste doel was kijken of het werk ook daadwerkelijk was aangekomen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik was overdonderd.

Onder de indruk van de grote opkomst geïnteresseerde bezoekers; Onder de indruk van een bevlogen en boeiende spreker, Willem van den Broek (Directeur Cultuurhuis) met een goed verhaal. En zeker ook onder de indruk van de wijze hoe de totaal verschillende soorten werken werden tentoongesteld. Het varieert van “Titus” gemaakt met eierschalen, “Het joodse bruidje” gemaakt van spiritusflessen tot meer traditionele technieken.

Simone van der Vlugt – schrijfster van het boek “Schilderslief” had het openen van deze expositie op zich genomen. Het thema in haar boek was Rembrandt en “Rejected”. Ook dit was een verrassende lezing waarin afwijzing op een andere manier werd belicht.

Al met al een zeer boeiende avond in Gouda. Deze expositie loopt nog t/m 6 januari 2020. Mocht je in de gelegenheid zijn, dan zou ik de kans niet laten liggen. Daarbij wil ik je graag de tip meegeven van de heer van den Broek: “Laat je verrassen”, kijk eens op een andere manier, vraag je af “hoe is dit gemaakt” of wat wil hij/zij overbrengen”. Een supertip voor de kerstvakantie, waren het niet dat ze dan juist gesloten zijn. Ik zou van te voren wel even checken op het Cultuurhuis open is.

Simone van der Vlugt

Cultuurhuis Garenspinnerij