Thema dit jaar: De trompe-l’oeil

Het thema

Elk seizoen kies ik een thema / rode draad voor de liefhebbers van opdrachten in de lessen. Dit jaar wordt dat de trompe-l’oeil. Om dit woord correct uit te spreken, dat vind ik nog een lastige. In mijn vooronderzoek heb ik ook vaker het woord “gezichtsbedrog” zien staan. Dit spreekt wat makkelijk uit, maar dekt de context in mijn beleving totaal niet. Overigens viel het mij op hoe veel verschillende betekenissen aan dit onderwerp worden opgehangen. Verschil in doelstelling variërend van een “memento mori” wat je ook in een vrolijkere realisatie van “carpe diem” zou kunnen vertalen, maar ook grotschilderingen worden onder de trompe-l’oeil geschaard. Een kleine overstap is het naar de straattekeningen en de meer bekende vertaling van vele naar een tekening op de muur. En dit is nu juist niet mijn insteek.

Waarom een studie in trompe-l’oeil?

Het trompe l’oeil wat ik voor ogen heb geeft je veel leermomenten. Eigenlijk voor iedere schilder een ultieme uitdaging: compositieleer, ruimtelijk werken, perspectief, het gebruik van schaduwen en lichteffecten, evenals beheersing van het gebruik van kleur en nuances. Nu kan ik nog verder gaan, maar ik wil jullie ook niet afschrikken. Ter inspiratie heb ik enkele voorbeelden gezocht. Zie de foto’s.

De uitdaging.

Kort samengevat: mijn insteek is om je uit te nodigen om een kleine trompe-l’oei te maken op bv. een paneel. Iets wat handzaam is om mee te nemen naar de lessen en waar je ook thuis eventueel verder aan zou kunnen werken. Ter voorbereiding alvast de eerste stappen …. Kleine hint – kleur is ook belangrijk & verschil in grootte van de voorwerpen :). Het allerbelangrijkste, geniet van het proces! Veel plezier en tot in september!

Stap 1 – zoek attributen die jij in je werk zou willen verwerken. Laat je inspireren door onderstaande foto’s. Alles kan. 

Stap 2 – Speel met de compositie. Maak schetsen, foto’s.

Stap 3 – Na je definitieve keuze is het belangrijk om je werk vast te maken. Het materiaal waarmee je dit doet, mag juist ook zichtbaar blijven.