Laat je verrassen!

Vijfdaagse met Leo, Ton, Jeroen, Hans, Marcella, Arie en Mariska

“Vijfdaagse”

Waarom wil ik een vijfdaagse organiseren met andere kunstenaars?! Dit was een terechte vraag van Ron, waar ik eens rustig over na heb kunnen denken.

Zelf ben ik altijd in de gelegenheid om hier het strand op te gaan en te schilderen. Daarentegen is het juist zo leuk om zo nu en dan deze ervaring te delen. In de loop van de jaren heb ik heel wat “nieuwe” kunstenaars leren kennen, welke hier in de voortuin aan het werk waren. Door met hen in gesprek te gaan en  hier uit te nodigen in mijn atelier zijn er al verschillende bijzondere kunstzinnige vriendschappen ontstaan.

Wat ik zelf extra leuk vond aan schildersfestivals was, naast het plein air werken (wat mij betreft toch enigszins solistisch is) juist ook de persoonlijke interacties. Gesprekken in de ochtend onder het genot van een bakkie koffie, maar ook de vele mooie herinneringen tijdens het samen in de avond eten of te genieten van de zonsondergang. Gesprekken over het schilderen zelf, waar men die dag is geweest of andere voor die dag van belangzijnde zaken.

Daarnaast ervaar ik het als inspirerend om andere aan het werk te zien. Inspirerend om de verschillende kijkwijze te ervaren en uitwisselingen van persoonlijke ervaringen in het schilderen c.q. tekenen. Al met al genoeg redenen om hier een “vijfdaagse” te organiseren voor de liefhebber.

Afgelopen week heeft deze “Vijfdaagse” plaats gevonden. Naast dat ik het heerlijk vind om in gesprek te zijn met kunstenaars kan ik zelf ook altijd heel erg genieten van het kijken naar werk van andere. Met daarbij vaak de vraag in mijzelf: “Hoe doet ie dat nou”? Om deze ervaring te delen met diegene die dit herkennen is er morgen d.d. 30 juni “Open Huis” vanaf 15:00 uur zodat je in alle rust kan genieten van de werken die hier deze week zijn gemaakt. Last minute?! Ik zou zeggen, laat je verrassen! Tot morgen?

Deelnemende kunstenaars: Leo van Osch, Ton Koster, Hans Berkhout, Jeroen van Velden, Marcella Schoenmaker, Arie Plug, Henry Hidding en ondergetekende. 

Dagboek notities afgelopen week:

Vrijdag: De adrenaline begint gestaagt te stijgen. Of zo een week nu echt goed is voor de gezondheid …. daar heb ik mijn twijfels bij. Wel overtuigd over de weldaad voor de geestelijke gezondheid. Het plezier, de passie in schilderen maar ook gesprek, bevlogenheid, doorzettingsvermogen – we zijn nog lang niet uitgepraat, toch gaan we naar de afronding. Morgen voor de liefhebber “Open Huis” vanaf 15:00 uur. Dan is het eindresultaat wat volgens sommige eigenlijk een bijprodukt is te bewonderen. 🤔😊🤗

Donderdag: Zon, zee, verf, doek, penselen & mooie mensen. Indringende gesprekken over David Hockney / gulden snede in extremen – wel of niet onzin / Rembrandt – Vermeer – Willem de Koning/ tip over opzet in werk / Het werk van Jean Michael Basquit / macroni met ham & kaas maar dan zonder ham …. Wat kan het leven toch mooi zijn.

Woensdag: Gisteren was de eerste dag van nu al een geslaagde week. Samen met collega’s spelen in de voortuin. Meer dan mooi – elkaar inspireren /goede gesprekken / tips uitwisselen / lekker eten – wat mij betreft: stop de tijd 😊🖌