Aandacht voor de poppetjes – verslag door Francien – dag 3

Masterclass schilderen in Katwijk door MarisK van mariskadekok.nl (ja ik ben er nog steeds!!) Thema dit jaar: de penseelstreek of zoals ik ze altijd noem ‘brush strokes’ (maar dit is gewoon hetzelfde 🙄).

Francien in aktie – foto Mariska de Kok


Dag 3) poppetjes tekenen dag !! Spannend. Maar eerst even n korte terugblik op de dag van gisteren.. eh..gisteren… eh.. tjonge, ik ben nu zo moe van vandaag dat ik het even niet meer weet.. dus stap ik over naar de poppetjes. Poppetjes zijn dan mensen hè. na wat voorbeelden besproken gaan we over tot de orde van de dag…
De dag van het model.. het model heet Wendy en komt om 10.30 uur (wat achteraf eigenlijk 11 bleek te zijn, maar n kniesoor die dit … 🙄slordig Mariska 🤣🥳😇)..

Wendy zal gekleed gaan in niet meer dan een kimono (lees naar voorbeeld van Breitner) en zal zich op het strand neervlijen in n oude strandstoel. Je weet wel.. zo één waar je een graad in de wiskunde voor moet hebben omdat hij op verschillende manieren open kan klappen! En zo één waar je met je vingers lekker, bij het uitklappen of dichtklappen, tussen kan komen te zitten… we kennen deze stoel vast allemaal nog wel..

Ik zeul me weer het leblazurus (hoe schrijf je dit eigenlijk?) en komt met een hartslag van 157 (of 257) slagen per minuut tot rust in het mulle zand. Volgende keer misschien gewoon direct naast het verharde pad neerstrijken maar? Pfff.
Wendy wordt geïnstalleerd en we geven haar uiteindelijk de wind in de rug. Dat maakt dat wij de wind front op ons kregen, maar dat is niet erg.. we hoeven niet te knijpen met de ogen door de zon, dat scheelt ook weer voor die tegenwoordig steeds sneller uitbreindende kraaienpoten.. en het scheelt daarom ook een bezoekje aan de Botox firma ( voor wie dit ambieert)🙄🙏.

We starten met Wendy in grafiet vast te leggen. We krijgen beperkte tijd om met de ‘verkeerde’ hand haar snel te schetsen. Dan herhalen we dit met de andere hand, ook weer met beperkte tijd. Hierna wisselen beide handen zich af door nu ook niet meer naar je schetsboek te mogen kijken en daarna zelfs ook niet meer dat het grafiet het papier mag verlaten.

Oh ja .. wat vond ik hieraan goed gaan en minder goed en wat neem ik mee en viel me op of andere filosofische hersenspinsels die op kunnen komen nav deze oefeningen..
Het blijkt dat zowel links als rechts mijn beide handen ‘verkeerd’ zijn dus die oefening had geen resultaat, 😂hahaha.
Start met Wendy in die barbaarse stoel.
Ik besluit haar portret te gaan schetsen .. ik ontzie het vandaag om alles weer uit de koffertjes etc te halen en weer onder de olieverf de dag af te sluiten. Ik heb niet vaak een live model en vind dit al retemoeilijk. Maar.. ik wil me meer gaan focussen op portretten, dus dit is een uitgelezen mogelijkheid om te starten met de schets..
Zachtjes met een HB potlood arceer ik haar op het goedkope Action schetspapier (ja ik was niet berekent op deze keuze 😱).
Na verloop van uren komt Wendy steeds meer eruit zetten..
Wendy komt na afloop even kijken en zegt dat ze het heel mooi vindt en hoe langer ze ernaar kijkt geeft ze aan er ontroerd van te worden. Nou.. dat is een compliment vind ik! Ze herkent haar culturele achtergrond zo in de tekening, zegt ze nog.

Ik zelf ben ook trots op het resultaat .. ik heb een goed besluit genomen voor deze dag.
Oh ja nog even dit… in de nabespreking in de tuin ging het over het “Het syndroom van Stendhal, ook wel stendhalsyndroom” dit is een psychische aandoening die optreedt als iemand volledig overrompeld wordt door de schoonheid van kunst. Lichamelijke verschijnselen zijn een versnelde hartslag, duizeligheid, verwarring en flauwvallen.
Misschien heb jij hier ook last van?
Laat het je welgevallen of omarm het … je kunt slechtere syndromen treffen 😉.
Jullie raden het al.. pootjes omhoog, IPA 🍻bij de hand (het is tenslotte vakantie) en even de windkracht 6 ruis uit mijn oren laten wegvloeien…
Proost en tot morgen
Flossie ✔️🧑🏻‍🎨 💤