Anneke Spaaks

Het leek mij leuk om een acquarelworkshop te volgen in de Provence en ik had al een aardig adres gevonden. Maar toen kwam Corona en werd Frankrijk een welhaast onbereikbaar oord.

Echter, na enig rondneuzen op internet vond ik een geweldig alternatief: een 4-daagse schilderworkshop in Katwijk aan Zee. In een atelier op de boulevard nota bene. Je hoeft alleen maar de straat over te steken en je staat op het duin en op het strand te schilderen.  Het bespaart je ook nog eens een lange reis en hoge reiskosten. En dat verklap ik er meteen maar bij: schuin tegenover het atelier staat een viskraam waar je in de pauze tussen de middag de heerlijkste broodjes haring kunt krijgen.   

Katwijk dus. De zomerworkshop in het atelier van Mariska de Kok.   

Voorafgaand aan de workshop krijg je een uitgebreide materiaallijst toegestuurd. Of je wilt werken met olieverf of acryl, die keuze is aan jou, daarin ben je vrij. Ik koos voor acryl om een praktische reden, deze verf droogt snel wat prettig is bij werken in de buitenlucht.

Om alvast een idee te krijgen wat ons te wachten stond kregen wij het programma van de zomerworkshop toegestuurd en een thuisopdracht die op de eerste cursusdag werd besproken. Daarmee stelde Mariska ons in staat om op een plezierige wijze aan de hand van ons thuis gemaakte werkstuk met elkaar kennis te maken. 

Dit jaar was het speciale thema van de workshop “kleur” Daaraan werd op de cursusdagen vanuit diverse invalshoeken – kleur bekennen – sterke combinaties – de taal van kleur – kleurenperspectief – uitgebreid aandacht besteed tijdens de inleidende besprekingen voor die dag. En daarna mochten wij aan de slag: op het duin, op het strand, of als je dat wilde bij die ene regenbui die wij hadden, gewoon op het atelier. Een bezoek aan het Katwijks museum maakte ook deel uit van het programma. De fotograaf wiens werk wij daar op kleur mochten analyseren maakte later nog een uitgebreide fotoreportage van ons cursisten op het strand waar wij druk in de weer waren om een prachtig gekleed model op het doek te brengen.

De workshop is geschikt zowel voor beginners als gevorderden. Wat schilderen betreft ben ik eigenlijk geen beginner meer, ik volg al zo’n 10 jaar schilderlessen. En toch, wat heb ik in deze 4 dagen nog veel bijgeleerd. Mariska weet ongelooflijk veel over de techniek van het schilderen, zij brengt dit op een enthousiasmerende manier over en begeleidt ieder van ons ook nog eens op individuele wijze. En het is ook nog eens gezellig bij Mariska!

Na 4 dagen wordt de workshop afgesloten met een expositie van alle werkstukken die wij tijdens deze dagen gemaakt hebben en een gezamenlijke maaltijd in de tuin.

Tot menigeen kan ik zeggen: tot volgend jaar! Want ik ben niet de enige die volgend jaar terugkomt voor de zomerworkshop. Natuurlijk hoop ik dat de Coronacrisis dan voorbij is. Mocht dat het geval zijn dan zou ik naar de Provence kunnen gaan om daar een acquarelworkshop te volgen. Maar dat doe ik niet. Ik ga naar Katwijk!

Anneke Spaaks


Ook aanmelden net zoals Anneke? Er is nu nog plek, zie deze link