“Go with the Flow”.

Dag 1 – zomerworkshop schilderen aan zee o.l.v. Mariska de Kok

Eindelijk is het zover – De eerste dag van de zomerworkshop “Schilderen aan Zee”. Het begin van vier dagen verdieping over de schilderkunst. Spelen met verf, bijzondere opdrachten en natuurlijk “plein air” aan de slag.

De groep dit jaar is een mooie mix van “beginners” & “gevorderden”. De gemene deler is hun enthousiasme. En daar word ik dan weer blij van. Ik hou van leergierige mensen. Dus is weet nu al dat dit wederom een geslaagde week mag gaan worden!

Het thema voor deze week is beweging. Na uitleg over de vele “gezichten” van beweging en hoe deze te herkennen, kwam de eerst uitdaging aan bod: Hoe teken je een lint die door een ventilator wordt bewogen…… Het “hoe” is hierbij ondergeschikt, het gaat om de ervaringen, waarbij de eindresultaten het bij-product is (wat niet wil zeggen dat hier geen pareltjes in ontstaan).

Zoals gezegd verrassende resultaten hetgeen een goede voorbereiding was voor de opdracht van deze dag – het “vastleggen” van een vlag in actie. Locatie: de voortuin van Katwijk aan Zee, waarbij we dit keer te gast waren bij Key West. Uit vooronderzoek van ondergetekende bleek dat zij op dit moment de meest verrassende vlaggen in zowel kleur, afbeelding als vorm hebben.

“Go with the flow” is vooral een uitnodiging om oordelen zoals bijvoorbeeld vergelijken met een ander los te laten. Koester het feit dat je uniek bent! Tegelijkertijd ook je comfortzone los te durven laten. Verras je zelf.

Daarnaast ben ik een grote voorstander van vakmanschap. Alles wat ik hier in mijn atelier aan de Boulevard vertel, wordt onderbouw met voorbeelden en opdrachten, zodat men zelf kan ervaren of de informatie klopt. Ook al is het soms lastig voor de docent, is mijn mening ook: “Nooit iets zomaar aannemen, alles in twijfel trekken tot je zelf overtuigd bent van het resultaat”. Met als kleine toevoeging dat het soms wel handig is om de “juf” even het voordeel van de twijfel te geven :).

Het blijft mooi dat er telkens weer deelnemers zijn van wie ik het vertrouwen mag ontvangen om wederom gezamenlijk op ontdekkingsreis te gaan.

Natuurlijk mag een impressie van vandaag ook dit keer niet ontbreken. De eindresultaten van de werken laat ik bewust nog niet zien. Dit bewaren we voor de expositie aanstaande vrijdag.

Tot slot: Het programma voor morgen- Op zoek naar logica door de patronen – Ik heb er al weer zin in!