Diane van de Heijden | privé les online

Een schilderij van 40 x 30 cm. Het ontstond langzaam maar naar tevredenheid. Eén vierkante centimeter in het midden houdt mij wakker. Hier moet het gezicht van mijn dochter komen in een nachtelijk en stads straatbeeld. Wel mijn dochter hé, niet zomaar een gezicht. Het zal altijd opvallen als dat niet klopt.

Ik heb al honderd kleine schetsjes gemaakt, met verf en zelfs een dunne viltstift de vierkante centimeter in het schilderij geprutst, maar het wordt alleen maar heel slecht. Mijn onkunde en het schilderij worden een obsessie.

Mariska moet het maar doen, dat lijkt mij de enige oplossing. Maar dáár trapt mijn docent niet in. Ik mag haar wel de na te schilderen foto sturen en het schilderij.

Met wat simpele lijnen geeft Mariska aan hoe ik Eva als geheel beter in vorm kan zetten en voor daarna spreken we een online les af. De juf stelt me gerust.

Mariska zit klaar voor de les. Vertrouwd en gezellig. Alsof ze life tegenover me zit. Eerst even een gezellige babbel en dan duiken we diep in de materie. Wat punten over het perspectief en de kleur. O ja, dat ik dat niet gezien heb. Ik wil ze snel aanpassen want dat zal het werk echt verbeteren. Zo simpel is het, je moet het even weten.

De communicatie verloopt helder, haast nog beter dan in de les waar veel afleidingen zijn. Dit is privéles, één op één. De techniek tussen ons in stoort allerminst.

‘Maar we gaan eerst het gezicht erin zetten, de rest is secundair’ zegt Mariska. Ze vertelt hoe ik kan schetsen en de oog- handcoördinatie kan oefenen (blindelings contourtekenen). Doe een schetsje op z’n kop, doe een schetsje rechtop, kijk naar de lijnen, teken eerst met aquarelpotlood in de vierkante centimeter.

We nemen de kwestie grondig door en komen weer met een gezellig gesprek tot een einde van de privéles. Ik heb er van geleerd en genoten. Dit gaan we herhalen!

Ook behoefte aan advies met je schilderij?