Flossie aan het woord.

Tijdens de zomerworkshop hadden we niet alleen kunstenaars in beeld, maar ook een kunstenaar in woord – Hierbij een verslag wat ik van haar mag delen. De ervaringen van Francien van Ouwerkerk ook wel bekend als Flossie tijdens de Vierdaagse van Katwijk. Bij deze: Flossie aan het woord!

Dag 1: schilder 4-daagse
Thema beweging!
Vandaag een snelle schets zonder te kijken naar je potlood maar wel naar t object: een lint in n ventilator .. kijk maar eens goed hoe t beweegt .. 
Daarna naar het strand en opdracht vlaggen in beweging, kleur en compositie vrij naar keuze.
Ikben begonnen met olieverf en in ferme streken een opzetje, later verder uitgewerkt. Daarna nog een vlotte schets gedaan met fineliner (pen) en wat gouache erover .. tip van de meester .. veel water.. ik vond het eindresultaat super.. want met spray over de verf liep t alle kanten op… heb je toch zomaar een vlag in beweging .. ? moe maar voldaan laat ik alles op mij inwerken met n bordje eten op schoot … tot morgen

Dag 2) 4-daagse schilder workshop.. thema beweging.. in de categorie patronen (met uitstap naar structuur)..

Deel 1) Vanmorgen kregen we voldoende informatie over wat die patronen allemaal kunnen zijn in n schilderij … 
maar eerst een oefening in werkelijk voelen en niet denken.. we kregen een masker voor (zo 1 waar je heerlijk mee in slaap kan vallen) en ieder mocht een eigen doos kiezen. In de doos drie voorwerpen die je dus niet kon zien (door het masker natuurlijk he) en de bedoeling was om door het voelen het na te tekenen en de structuur te voelen en zo goed en kwaad als dit ging als een blinde vink te schetsen. Verbazingwekkend hoe dan je hoofd met je aan de haal gaat… je bij sommige vormen meteen voelt wat t is en dan dit gaat schetsen ipv daadwerkelijk voelen en dit om te zetten in iets wat een schets kan zijn.

Deel 2) naar het pittoreske en leuke Katwijkse museum.. kies twee sachikderijen uit die je mooi vind en 1 die je niet aanspreekt .. zet die allemaal om in n schetsje met de voor jou herkenbare patronen .. 
natuurlijk kom ik weer uit in de soort Haagse School categorie met veel drama of vette brushstrokes… maar he .. ik vind dit ook echt super mooi..

Deel 3) hup, nu heel rap dat strand op en nog snel even daar checken naar patronen en ze vlotjes op t canvas vastleggen…
Na een korte zoektocht naar compositie had ik m gevonden .. beton in zand (het pad naar de zee)…

Pfffff wat een info dagje … moe
Maar voldaan met een bakje koffie en benen onderuit op de bank even andere beelden op m’n netvlies en straks lekker slapen en dromen over patronen en structuren en kleur en compositie voelen en denken en tonale waardes etc. Om zo morgen weer fris en fruitig te ontwaken in onze chalet op t trailer park!!

Oh ja en even n spoiler… morgen model die rondhuppelt op t strand (thema blijft beweging he)… zou iemand in tutu zijn, maar die kon niet (zag t vast bij voorbaat niet zitten om met 25 graden op t strand de pirouette enzo te doen)?
??‍?Ciao for now raggazi

Dag 3) 4-daagse schilderworkshop met als thema (nog steeds) beweging!!

Vandaag geen deel 1, 2 en laat staan nog een deel 3! 
Neeeeee … vandaag was het anders … alhoewel.. voordat we aan de slag mochten eerst nog wijze lessen van de meester..
Ze had wat krabbeltjes op t witte papier gezet en wij mochten aangeven welk krabbeltje beweging had ..
Leuk detail… had zij toch de dame in tutu (zie dag 2 voor meer info) kunnen strikken en nog wel in beweging .. zodat zij deze wel heeft kunnen vatten (so to speak) ?
Maar niet getreurd, na dit deel van info en overtuiging van elkaar welke echt de beweging heeft (nee iedereen was hierin n winnaar?) mochten we bepakt en bezakt (wat n raar woord eigenlijk) op weg (lees strand).
Ik heb mijn bolderkar weer gepakt en dacht te vertrekken. Helaas.. eerst moesten alle atributen, om deze dag tot n slagen te maken, nog mee! Dus ja… dan heb je n bolderkar … dus bepakt en bezakt(?) maar dan 2.0 versie op naar t strand.

Na een zwoegtocht door t loodzware zand, met de extra ballast in de kar en een ferm tegenwindje, aangekomen aan de vloedlijn. Snel samen zandzakken vullen. Zij waren het gewicht tegen de wind, welke anders roet in het meesterplan van de meester zou kunnen gooien..

En daar was het meesterplan.. een waslijn, wasgoed en n model.. die in weer en wind de hele dag de was voor ons heeft mogen ophangen … en met die wind… talk about a flink windje !!!
Wat een super gaaf idee was dit zeg… maar geen tijd voor applaus en pluimen…

Schetsen maar !!!! 
Na meerdere composities geprobeerd uiteindelijk gekozen..
Snel een opzetje met de fineliner op t canvas en daarna los.

Deze dag heeft mij, naast felgekleurde wangen van de kou en wind, veel gebracht.
Door de juiste dosis aandacht op t juiste moment van de meester (wat op zich al kunst is) kon ik helemaal mijn eigen gang gaan…

Met ferme streken en lagen kleur is er een eindresultaat ontstaan waar ik achter kan staan! Ik heb ontdekt dat ik best grover kan werken en toch geloofwaardig blijf.
Blijft voor mij als leerpunt nog even het werken met contrasten en misschien op zoek naar de zomer in het werk..

Een super dag..
Wind en kou doorstaan, lessen aangehoord en aangenomen, afgekeken en geleerd van de mede cursisten, geshined (herkenbaar voor intimi) naar voorbijgangers, fitness ondergaan in mijn zwoegtocht met extra bagage, maar alles afgerond met een glimlach!!

Dank weer meester !! Ik buig hierbij diep

Nu moe en voldaan op de bank eens kijken hoe die andere 4-dagers het afgaat !!
Tot morgen, welke een dag met uitdagingen beloofd..
So stay tuned

Dag 4) 4-daagse schilderworkshop, thema beweging – categorie notan

Vandaag de laatste dag, er staat een lekker windje maar het beloofd droog te blijven.. dat komt goed uit wat we mogen ons weer naar t strand begeven.

Voordat we gaan eerst uitleg van de meester.. we gaan in donker/licht werken.. en met een negatieve waarde de compositie bepalen. Notan .. zoek t maar eens op, want het duidelijk uitleggen wordt ws eerder onduidelijk dan duidelijk. Maar ook met licht donker is bewegingen zien… tenminste als je een beetje kan schilderen ?

Na de uitleg .. op pad naar t strand!
Eerst natuurlijk een schets gedaan.. en dan aan de slag 
Met acryl dit keer … nou dat was een ware uitdaging met die wind .. moest snel werken want t droogde meteen … dus speed painting was meer de term … maar dat had de meester even niet meegegeven aan techniek… jammer hoor ?

Wat een leuke opdracht en totaal weer uit m’n comfort zone .. maar wat een pret..
Af en toe een flinke vloek (klote acryl ook) maar doorgaan …(tja het kon niet anders)…

Voor deze oefening heb ik gekozen voor de dichterlijke vrijheid of de schildervrijheid so to speak ..
Dus liep t dak scheef, maak ik t recht, was er een palmboom dan laat ik die weg uit de scène … en dan merk je dat je aan het einde bent van de workshop .. de meester kan t ook niet schelen meer … hahahhaha

Ik laat het hierbij voor vandaag!
Iets minder gevat maar meer met emotie… 
zoooooo jammer dat t afgelopen is! Had nog wel door kunnen gaan.. ondanks dat ik om 14 uur klaagde van de rugpijn en zo…

Super bedankt Mariska de Kok voor je voorbereidingen, je inzet en je humor maar vooral je vermogen om in te schatten wat ik nodig had!!
Je bent een super meester en ik kom graag weer terug …
Wie weet kun je me dan nog iets leren (of iig doen we dan alsof t zo is) en vind ik vernieuwde inspiratie voor een nieuw jaar vol met uitdagingen en mooi en emotioneel werk…
Wie weet vind ik deze winter de zon en heb ik m te pakken in mijn 24*30 cm paneeltjes ..

Bedankt !

En dan nu bier !!!! Veeel !!! En n pizzA (allemaal ter afsluiting in je tuin)…

???‍?