“Onze” Kim – ster op het doek

Vandaag een blik terug in de tijd naar de jaren dat ik nog les gaf op de volksuniversiteit in ’s Gravenzande. Destijds het begin van een nieuwe weg in mijn leven. Een rumoerige, leerzame tijd met veel waardevolle herinneringen en mooie ontmoetingen. Ik heb sindsdien vele cursisten mogen verwelkomen in mijn lessen. Heel bijzonder vind ik het, dat ik nog steeds zo nu en dan vanuit onverwachtse hoek, een bericht uit het verleden mag ontvangen. Een mail met een gezellige groet; een onverwachts bezoek in het atelier; de ontvangst van een foto van een kunstwerk wat is gemaakt, een mooie kaart of door een televisieprogramma……..

2008 Zelfportret Kim van den Enden 1st les en na 10 lessen- cursus tekenen beginners door Mariska de Kok locatie volksuniversiteit ’s Gravenzande

Een van de mooie mensen die ik tijdens mijn cursussen heb mogen ontmoeten is Kim. 2008 was het jaar dat zij bij mij een cursus “tekenen voor beginners” kwam volgen. En natuurlijk “moest” ook zij beginnen met het zelfportret, zodat we een goede graadmeter hadden in de progressie.

Hoe mooi is het dat diverse jonge cursisten na de teken/schilderlessen echt verder zijn gegaan in de kunst. Zo ook Kim. In de loop van de jaren hebben we zo nu en dan contact. Kim ging in 2012 naar de Willem de Kooning academie. Mooi om te zien hoe iemand groeit.

Zelfportret Kim van den Enden
Zelfportret Kim van den Enden 21,5 x 10 cm tijdens jubileumexpositie Hofboerderij Wateringen 2016

Tijdens mijn jubileumexpositie (waarbij ik alle cursisten van de afgelopen 12,5 jaar had gevraagd om een werk te exposeren) was er natuurlijk ook een werk van Kim te zien. Om jullie geheugen een beetje te helpen, zie bijgevoegde foto.

Het is geweldig om de progressie te zien in de acht jaar sinds onze eerste kennismaking in de volksuniversiteit in de tekencursussen. Het is duidelijk te zien dat Kim hard gewerkt heeft aan haar kunstcarrière.

Het gevolg c.q. resultaat: dinsdagavond de televisie op NPO 2 …. en daar staat ze, zelfverzekerd, daadkrachtig, bescheiden en beschouwend. Hoe mooi is dat om te zien. Daar word ik in ieder geval stil van.

Werk Kim van den Enden – Aart Staartjes bij Sterren op het Doek

Het model Aart Staartjes. Een prachtig doorleefde kop. Voor diegene die de aflevering hebben gemist, zie deze link en geniet!

Website Kim van den Enden via deze link.

Inkijkje in het proces door de ogen van Kim via deze link