Tips zelfstudie tekenen & schilderen

Ondanks dat de deuren van het atelier gesloten zijn wordt er zo hier en daar nog steeds hard gestudeerd in het schilderen & tekenen. Tegelijkertijd merk ik dat zelfstudie niet voor iedereen even gemakkelijk is. Discipline of het ontbreken van routine?! Ik weet het niet. Misschien kunnen deze tips je helpen.
zelfstudie
  1. Laat het dagelijks leven je niet in de weg zitten. Ik kan ook 100 dingen bedenken die belangrijker zouden kunnen zijn dan schilderen. Maar ik wil schilderen. Hier wordt ik blij van! Dus reserveer die tijd voor jezelf. Misschien handig om de tijd die je anders hier in het atelier vertoefde, nu te reserveren voor deze cursus.
  2. Je persoonlijkheid maakt uit. Ben je makkelijk af te leiden? Stel de verleiding een uur uit. Vaak wanneer je gewoon begint, ook al heb je genoeg andere dingen te doen, na een kwartier wil je niet anders meer.
  3. Hou je aan het plan. Wat is je boodschappenlijst voor vandaag. Waar wil je nu aan werken. Kies 1 ding! (In de online lessen is er bewust gekozen voor de volgorde van modules) Wanneer je teveel methodes door elkaar gaat doen, kan er verwarring optreden. En daaruit vaak frustraties – en hier zitten we nu niet op te wachten. Genieten is de intentie.
  4. Angst voor falen. Ja, dat hebben we allemaal. Vergelijk jezelf niet met een ander. Alleen met hoe je het hiervoor deed. Wees blij met de verschillen, dat maakt juist jouw handschrift uniek!
  5. Niet beginnen. Het is heel makkelijk om allerlei excuses te bedenken om niet te beginnen. De grondslag voor deze handelswijze is vaak toch de faalangst.
  6. Bedenk dat het heel moeilijk is om objectief naar je eigen werk te kijken. Gebruik een spiegel of zet je werk op zijn kop. Extra hulp nodig? Vergeet niet dat er een mogelijkheid is voor privé online les. Stuur me de foto’s en je vragen. Dan kunnen we samen kijken, hoe je nog beter in je teken c.q schilderwerk kan worden. Nieuwsgierig naar ervaringen van andere met de privé online les?