Yvonne Notenboom over tekenenles beginners

Ik heb dit voorjaar een cursus tekenen voor beginners bij Mariska gevolgd. Ik had nog nooit getekend in mijn leven, maar er is een wereld voor mij open gegaan. Voor de eerste les heb ik mij nog ernstig afgevraagd of ik echt wel zou gaan.

Ik dacht dat ik iets ging doen wat ik niet zou kunnen en waar ik voortdurend van moest toegeven dat ik het ook nooit zou leren. Maar ik realiseerde me dan weer dat mijn motivatie om het te doen oorspronkelijk was dat ik beter, gedetailleerder wilde leren kijken. Zo was ik ook ooit begonnen aan een cursus vogelgeluiden herkennen (om beter te leren luisteren) en daar heb ik veel plezier aan beleefd. Verder stond in de omschrijving van de cursus dat je door op deze manier te tekenen je rechterhersenhelft zou stimuleren en dat leek me ook helemaal niet slecht voor iemand die altijd rationeel bezig is geweest. Tot mijn grote opluchting waren alle andere cursisten de eerste les ook onzeker over hun tekenvaardigheden. Van Mariska kregen we meteen al een ‘onmogelijke opdracht’. We moesten meteen een hand van onszelf na gaan tekenen. Ik hoor nog ons commentaar: “dat kan ik niet, veel te moeilijk” etc. Mariska bleef daar stoïcijns onder en verzekerde ons dat het helemaal goed zou komen. Deze situatie heeft zich gedurende de cursus nog herhaaldelijk voor gedaan, maar het kwam inderdaad meestal goed. Naarmate de cursus vorderde hebben we onszelf steeds meer verbaasd: dat we dat konden tekenen! Voor mijzelf geldt dat ik het tekenen op zich, dus ermee bezig zijn al ontzettend leuk vind. Niet alleen het resultaat, feit dat je iets tekent dat er uiteindelijk redelijk uitziet, is dan meer het enige wat voldoening geeft. Het doen op zich is al een feest. Ik heb al veel vrienden (en mijzelf) versteld doen staan met mijn tekeningen. Niet dat er een wonder is gebeurd. Ik ben geen Vincent van Gogh geworden, maar ik kan al wel heel redelijk naar waarneming tekenen. Wie had dat gedacht na 12 lessen! Ik vind het heel erg jammer dat de cursus afgelopen is. Ik heb ontzettend veel van Mariska geleerd. Zij heeft me ook zelfvertrouwen gegeven. Altijd kon zij in een gemaakte tekening een lichtpuntje vinden. Ook als een tekening misschien niet zo goed gelukt was kon zij altijd wel een onderdeel van een tekening vinden waar dat wel het geval was en waar je het dan wel mee eens zou moest zijn. Helaas kan ik op dit moment geen vervolgcursus volgen omdat ik op reis ga. Ik zal wel veel gaan tekenen onderweg en meld me bij thuiskomst direct weer bij Mariska, in de hoop dat ze ergens een plaatsje voor me heeft. Yvonne Notenboom