Dag 1 Kleur bekennen

Dag 1) vandaag is mijn (inmiddels herhalende) jaarlijkse workshop (maar ik noem het graag masterclass) schilderen bij Mariska de Kok Atelier MarisK te Katwijk aan Zee(voor het gemak weer als “de juf” betiteld) begonnen. Het thema dit jaar is kleur!

Vorig jaar vroeg ik haar wat ze volgend jaar zou gaan doen met het thema en zij wist het nog niet. Dat was wel voor mij meteen reden om een tip te lanceren en zo is het thema wel ontstaan. Kleur. Lijkt n makkie. Maar niets is minder waar. Gelukkig zijn er vele kunstenaars, wetenschappers, natuurkundigen, artsen zonder grenzen enz. enz. afgestudeeed op dit thema, dus aan kennis overdracht geen gebrek.. waar begin je dan zou je denken.. maar gelukkig was onze juf voorbereid.

Na eerst de huishoudelijke regels (en die zijn nu wel anders dan anders) met klem opgelegd gekregen, gingen we onze huisopdracht pitchen.. zo fijn dat je dan als eerste mag ?. Kwam er een trauma naar boven? Ja Flossie!! Even je spreekbeurt houden. Gelukkig kan ik mij goed “verkopen” dus dat liep als gesmeerde olie(verf). Wat is je favo palet (lees kleur) en kom maar met beeldmateriaal! Totally nailed it!! Was wel de enige met het Flossie palet, wat is …. aarde tinten met hier en daar een ADHD uitstapje in n pure kleur uit de tube. Iedereen had goed haar (de mannen zijn niet geregistreerd dit keer) best gedaan en de juf keek ernaar en oogde tevreden. En als de juf tevreden is, wordt de masterclass ook weer een eenvoudigere opgave, of lijkt dit maar zo???

Daarna was het dan toch echt tijd voor onze juf haar kennis overdracht. Uitleg van de lesstof … ik had koffie op en ik had mijn medicatie genomen, dus, het moest eenvoudig in mijn brein geprint kunnen worden,… maar niets is minder waar. Ik was continu de info aan het vertalen in m’n hoofd… ‘wat zegt ze nu? Kleur kan iets en intensitiviteit maakt dat de Hue met t contrast wat? En dan nog die verzadiging die maakt dat je kleur nog meer (of is t nu minder)… ‘ … enfin … daar was ik haar even kwijt … gelukkig heb ik ooit de kleurleer van Johannes Itten gezien en kon ik bij de afbeeldingen met dezelfde kleur in verschillende volgorde in n vierkant weer aanhaken. En om t nog eenvoudiger te maken kregen we dan een afbeelding volledig in zwart en wit met de vraag, welke kleuren zie je? Dus … die zag ik niet, het waren bomen en dan is t eenvoudig om maar met groen en bruin en zo te komen, maar dan vul ik in wat ik weet en niet wat ik zie.. ik heb als oplossing warm en koud contrast en donker en licht contrast aangedragen! Ik zal zo ook even de foto toevoegen, mag je zelf raden…

Toen de opdracht: ga lekker naar buiten en zoek iets wat je interessant vindt om te schilderen. Ga hier 5 minuten naar kijken en ga dan pas beginnen. Had ik mijn horloge niet meegenomen dus ik 5 keer tot 60 tellen en naar het onderwerp en tegelijk bedenken hoe ik het ga schilderen. Tja, gelukkig kunnen wij vrouwen veeeeeel dingen tegelijk, dus dit was een eitje!??
De bedoeling was om het geheel eerst in zwart en wit op te zetten en dan, als je snel genoeg bent, ook nog even in kleur.
Ik voelde de hete adem in m’n nek en ging al snel aan de slag! Eerst een schetsje maken van hoe ik t zie en dan opzetten met de zwart en wit verf. Olieverf voor mij weer! Kan je zo lekker doorsmeren en wordt zwart en wit al gauw lekker grijs ?.

Ik dacht ik ga dit even snel doen in m’n schetsboek die ik had voorbereid met een gesso onderlaag (Google even als je niet weet wat ik hier bedoel).. goed zo Flossie!! Goede insteek, maar hier kwam nix van. Al met al heel de middag hier mee bezig geweest binnen in t atelier.. oh ja, dat had ik nog niet verteld… voor het eerst sinds ik in Katwijk kom schilderen ging t motregenen.. maar dan ook zo motregenen dat de term MOT vergezocht bleek. Dus snel naar binnen gevlucht met de hele entourage (kar loaded met wat je maar kan verzinnen aan schilders attributen). In het atelier werd het al snel lekker blommig (zoals wij Zeeuwen dat noemen)… dus overgang of geen overgang .. zweten gingen we allemaal.. vast niet van de opdracht ??.

Lang verhaal kort (kan dit nog???)… een enerverend begin met een struggle op vele fronten. Ik liep toch weer tegen aan dat ik zelfs een studie tot een echte Rembrandt wil omtoveren… dus dat ga ik morgen anders doen… hopelijk kunnen we nog buiten wat schilderen, want we gaan ook het museum bezoeken en dan nog de theorie hè … maar in t museum wacht ons een warm onthaal van een kunstenaar die exposeert aldaar… kijken of ik subtiel kan blijven bij de bespreking van zijn werk, hahahah

Tot morgen.. nu eerst een Brewdog Punk IPA .. ja ga dat zelf maar Googlen!!