Dag 3 De taal van Kleur

Dag 3) workshop kleur door Mariska de Kok van Atelier MarisK te Katwijk aan Zee.

Vanmorgen met goede moed alle kleuren in m’n kar gedaan en ben ik klaar voor de strijd (of zoiets) ?.
Kleursfeer, want kleur heeft geen identiteit, daar gaat het om vandaag.
Denk aan ons Nederland met alle “beheers uw burgers borden” die bv rood zijn (stop!!!).. de kleur bepaald al bijna dat je moet stoppen qua sfeer… alleen bij mij werkt het vaak wel anders, maar dat is meer m’n burgerlijke ongehoorzaamheid?.

Waar we ook nog even aandacht aan hebben besteed zijn drie plaatjes met alle een geheel andere sfeer.. er was een koffie tijd een lunchtijd en een wijntijd… blijkt toch dat je die tijdstippen (van de dag) en wat hier bij past in kleur kan vatten.. klopt … koffie bij m’n ontbijt is altijd licht/donker (licht ontbijten met donker koffietje). bij m’n lunch is er altijd wat meer kleur (een gemengde salade met een glas vitamine C bv). Een glas wijn past bij mij dan weer nergens bij, maar een IPA kan ik beter plaatsen. Dit past dan weer bij het kleurenpalet van de avond koud/warm (koud biertje met een warme afdronk)?…
Ik begrijp dat jullie denken, waar ben ik haar in dit verhaal kwijt geraakt. Dat klopt, ik zoek mezelf ook even nu.. het had overigens, toen ik het opschreef, wel duidelijkheid, maar bij t teruglezen denk ik toch … mwah??

En dan kwam het model Carolien weer binnen. Ik herkende haar meteen van de vorige schildersessies in en rond de zee!!
Vorig jaar een mooi exemplaar gemaakt die nu pronkt in iemands huiskamer (sold!!).
Dit keer was zij gehuld of verhuld in Afrikaanse klederdracht (maar daar doe ik het vast nu tekort mee, weet niet meer welk deel van het continent precies, dus generaliseer ik gemakshalve even).
Met een stevige bries uit zee en mooie “van Ruysdael” luchten plantte ze zich in t zand en stak even als extra handicap nog een paraplu op. We moesten haar daarom bijna verankeren, maar ze heeft zich deze dag erdoor gebeten! Chapeau! Doe het je niet na.

Eerst alles neergezet, uitgepakt, uitgeschoven (ja de pootjes doen het weer), ingesmeerd (dat is dan m’n gezicht met factor 30) en neergestreken in m’n kleine stoeltje even eerst eens verkennen (zie bijlage). Schetsjes gemaakt en gekozen voor de 12 uur zon stand.
Ik heb besloten (zij het met enige druk van de Juf) om weer mijn palet van omber, sienna en oker aan te houden. Heb wel titanium wit op zij erbij gedaan, maar hoop hier van af te blijven..
Proces verloop: opzet met sienna en tissue gedoopt in Soortje terpentine. Hierna met tissue propjes in verf dopend snel de pose vastgelegd. Dan weer met tissue weggeveegd en weer opgezet en weer weggeveegd. Toen het paletmes hoofd eraf geschraapt en met tissue weer met verf erop geduwd..
enfin dit proces ging twee uur door en toen pakte ik toch de wit erbij… Stupid!!!! Dat duurde een kwartier en heb toen alles eraf geschraapt met een paletmes. Opnieuw het proces aangegaan (zie bovenstaande omschrijving van de tissues) en het uiteindelijk beëindigd. Nog wat donkere streepjes, die veel zeggen, geplaatst en signeren maar..
Snel een nieuwe gestart.. veel van hetzelfde geworden maar wel in half uur klaar!
Eerste was naar model bij waarneming (Soortje) tweede was naar model uit herinnering.
In de nabespreking werd het werk betiteld als “oude beelden” door de sepia kleur en meer van die strekking .. maar ook Rembrandt kwam voorbij (maar dan door de kleuren denk ik?) …
Ik heb geleerd om te leren werken met drie kleuren en de werkelijkheid los te laten.. maar het viel niet mee!!
Deze bagage hebben we ook weer in de pocket. Op naar morgen waar ik alvast een panorama doek blauw heb voorbewerkt.
De bedoeling is dan als complementair weer met het vertrouwde workshop palet door te gaan, maar het zou zomaar kunnen dat ik toch even snuffel aan cadmium rood en geel en wat ultramarijn en wit laat invliegen… we gaan het beleven.

Nu met suizende oren van de wind en rozerode wangen (door slechts 1x insmeren met zonnebrand crème ? wat dan de weinig is blijkbaar) moe op de bank, maar voldaan!

Tot morgen, het beloofd een mooie zonnige dag te worden en dus zal ik echt een pet gaan dragen denk ik… misschien kunnen we daar beelden van tonen, we wachten af ….