Ik kan het niet mooier maken

De medewerking was top!

Net als vele met mij zat ik gisteravond om 19:00 uur klaar voor de persconferentie van meneer Rutte. Beetje zenuwachtig, want het blijft een zeer bijzondere situatie waarin we zijn verzeild.

Het belangrijkste – zijn er nog nieuwe regels waar we in het atelier rekening mee zouden moeten houden? Eigenlijk kon ik het me niet voorstellen dat er nog meer zou moeten gebeuren. Handen worden gewast, mondkapjes staan op, schermen tussen de mensen en overal is 1,5 meter afstand ….. Er kwam een opsomming van regels, maar een duidelijke regel voor het in eigen atelier lesgeven van schilderen & tekenen kwam niet naar boven.

First things first

Dinsdagavond 19:15 uur kwamen de eerste cursisten – het verhaal van De Jonge is aan mij voorbij gegaan. De mensen komen hier voor het schilderen & tekenen, dus is er aandacht voor deze activiteit en probeer ik zoveel mogelijk “negativiteit” buiten de deur te houden. Even niet nadenken over Covid.

Rond 22:00 uur ging de laatste cursist de deur uit en werd het voor mij tijd om op onderzoek te gaan of er nog gevolgen waren.

Berichten gestuurd naar het RIVM, de overheid en verschillende instanties. Antwoorden varieerde van: “het is nu te druk om te reageren tot kijk op de website bij de algemene vragen”….. Ik denk dat de frustratie nu in dit bericht wel voelbaar is. Ook collega’s gesproken. Er blijkt verwarring alom.

Lang intro, maar er is nu duidelijkheid. Woensdagmiddag 12:15 uur krijg ik een mail van Cultuurconnectie. Hulde aan hun activiteiten om enige inzicht te krijgen in het hoe en wat.

Het resultaat:

De deur moet weer dicht. Voor de volwassen is het met ingang van morgen niet meer toegestaan om les te geven in een groep. Met pijn in mijn hart moeten we weer even afstand nemen. Nogmaals ik heb alle begrip voor de regels van de overheid. Het lijkt me verschrikkelijk voor diegene die zorg nodig hebben en dit nu niet kunnen krijgen. En ook gaat mijn hart uit naar het zorgpersoneel.

Een uitzondering

Voor de kinderen is een uitzondering, dus deze lessen gaan voorlopig gewoon nog door. Ik ben blij dat ik jullie wel op de donderdag & dinsdag mag blijven ontvangen.

Wat nu?

Omdat het nu als het goed is ‘maar’ twee weken betreft, neem ik nog geen andere maatregelingen zoals het online lesgeven. Wel blijft de mogelijk om een privéles online te boeken. Zie deze link. Dus mocht je vragen hebben over je werk, is dit op het moment de enige manier. Natuurlijk blijf ik nadenken op de achtergrond wat de mogelijkheden zijn.

Waarom geen onlineles via zoom?

In de vorige lockdown heb ik diverse cursisten mogen begroeten in de online lessen. De voorbereidingen voor een avondsessie van vijf kwartier nam een hele dag in beslag. Daarnaast kon ik maar maximaal 8 werken bespreken. Conclusie: voor mij was dit echt te intensief en nu niet te combineren met de rest van mijn activiteiten. Desalniettemin, mocht je een goede tip hebben, laat het me weten! Meedenken wordt altijd op prijs gesteld.

Tot slot

Ik begrijp de teleurstelling. Ik zou zeggen: wat mij betreft mag je echt even balen, dat doe ik ook, maar pak daarna je potlood of penseel en geniet van het creëren.