Wat nu?

De situatie rondom Covid wordt steeds heftiger. Of we dit nu willen of niet, ook hier in het atelier zullen we er “iets” mee moeten doen.

Detail werk Mariska de Kok uit de serie Black Lives Matters voor Pakje Kunst

Ik dacht dat ik volledig was voorbereid met de spatschermen op tafel, de afstandslijnen, de ontsmettingsmiddelen etc. Ik had de illusie dat we klaar waren voor de toekomst.

Tegelijkertijd kwam zo nu en dan, de laatste tijd tijdens de lessen steeds vaker het gesprek over mondkapjes en de vraag wat ik zou doen wanneer dit verplicht zouden worden …..

Ik kon me toen niet voorstellen dat ook ik alsnog met deze overwegingen serieus van doen zou krijgen. Destijds (nog maar enkele weken geleden) kreeg ik van verschillende cursisten vooral te horen dat zij het “verschrikkelijk” zouden vinden wanneer ik het atelier wederom zou sluiten.

Dus …… onvoorstelbaar (omdat ik nooit had verwacht c.q. had kunnen bedenken dat we ooit in deze situatie zouden belanden), maar waar, ook hier voortaan bij binnenkomst van het atelier een mondkapje dragen. Daarnaast wanneer je je beweegt door de gang of gaat genieten van andermans werk ook graag een mondkapje dragen. Zie het als een vorm van respect tonen aan elkaar.

Zodra je aan de tafel zit in je eigen veilige “skybox” mag je hem afzetten. Ik vind het heel lastig om het van jullie te vragen, maar toch wordt dit de nieuwe regel voorlopig in het atelier. We kunnen niet anders. Ook dit is zorg voor en met elkaar. Ik weet dat er allerlei meningen zijn, maar hoe, wat en wie verantwoordelijk, daar hou ik me totaal buiten. Ik ga dan ook niet in discussie. Dit wordt voorlopig de nieuwe regel.

Mijn geste aan jullie is dat ik de gehele les (aangezien ik constant beweeg) een “gezichtsscherm” zal dragen. Voor de volledigheid, waarom geen mondkapje? – ik denk dat het belangrijk is voor het verstaan van mijn woorden ook mijn mond te kunnen zien. Dit is mede mijn overweging geweest om hiervoor te kiezen.

Toegegeven, het emotioneert mij dat het ook in ons land zover is gekomen. Anderzijds blijf ik kijken naar wat er wel nog allemaal kan en vooral blijven genieten dat is voorlopig ook nog schilderen en tekenen hier in het atelier!

Ook nu ga ik er wederom van uit dat wanneer je een cursist bent bij Atelier MarisKa de Kok dat je de nieuwe regels zult respecteren. Bij voorbaat dank hiervoor.

Mochten er vragen c.q. opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag via dit formulier.