Van onze verslaggeefster uit Zeeland

Geschreven door Francien van Ouwerkerk – een dagelijks verslag van de Masterclass Schilderen aan Zee.

Opperste concentratie

Masterclass schilderen in Katwijk door Mariska de Kokvan mariskadekok.nl (ja we zijn er weer!!)
Thema dit jaar: de penseelstreek of zoals ik ze altijd noem ‘brush strokes’ (maar dit is gewoon hetzelfde 🙄)
Dag 1) starten met alles naar je ‘eigen vierkante-op-anderhalvemeter-space-hokje’ rijden en uitpakken. we beginnen met koffie/thee, koekje (voor de liefhebber en zoetekauw) en een lekker door elkaar ouweh… en kennis maken. We zitten buiten dit jaar… lekker op een afstandje in de open lucht en mogelijk hierdoor een beetje gevrijwaard van een niet nader te noemen virus … lekker keuvelend worden we ineens gruwelijk opgeschrikt door een schrapent geluid van een keel in actie (de juf wil aandacht) en we gaan van start….
de huisopdracht dit jaar: thuis vier foto’s van wolken maken en die schetsen met HB potlood en b2 potlood in je schetsboekje. Afmeting 10×10 cm, dus dat kost weinig grafiet 😂.
Dit was niet mijn allerfijnste opdracht …nee, hoe leuk ik schetsen ook vind. Blijkbaar vond ik het nu nodig om hier lang mee bezig te zijn en vond ik het eindresultaat maar zo-zo. Gelukkig zijn hier (nog) geen foto’s van.
Natuurlijk kan ik hier weer met een psychologische analyse allerlei verklaringen aan geven.. maar even interactief.. misschien willen jullie mij analyseren enaangevenwaarom ik volledig blokkeerde op deze opdracht?🧐
De juf laat ons allerlei afbeeldingen zien van diverse kunstenaars die de wolken met de zee hebben gevangen op doek. Schitterende voorbeelden natuurlijk weer! Dan heb je echt zin om dit te evenaren, wat dan wel wat druk geeft, als je je hierdoor laat leiden/lijden. Heb ik geen last van, gelukkig 😱.
Je kunt echt helemaal los met de brush strokes. Dik, dun, met penseel en mes, met vinger of hand, met bankpas of zelfs met creditcard.

Werk in uitvoering – spelen met verf


Hierdoor creëer je verschillende teksturen (textures) wat het werk interessant kan maken of juist niet.
Na een uur is het zover … we mogen naar het strand. Het is een schitterde dag en, voor de oefening, te weinig (zeg maar geeneen) wolken.
Opdracht nu: kies 1 scène/object en maak verschillende schilderijtjes en experimenteer met de brush stroke..
hop naar t strand en weer al zeulend en beulend die kar door dat zachte zand trekkende plof ik neer op n plek bijna aan het water.
Alles uitpakken en klaarzetten.. even lekker onder m’n paraplu die ik aan m’n stoel had bevestigd .. oh ja even nog wat pakken uit m’n kar…. En kedeng kleng bats …potverdikkie of zoals ik dacht
G@&.;’uw … alles omgewaaid .. gelukkig nog niet begonnen, maar paraplu kon meteen in de afvalcontainer..
Ik start met een schets .. onderzoek naar hoogte horizon en eigen invulling door wolken toe te voegen voor het esthetische element.. en dan verf op t palet en starten maar.
Ik kies voor de oefening olieverf papier en besluit vier schetsen te schilderen. Lekker onder en naast elkaar.. voor de goede kijk op het werk vond ik dit niet geslaagd, maar ja, achteraf kun je een koe in zijn kont kijken (zeggen wij thuis)…

Kritische blik van de juf – vertaling werk naar toon

Na wat bemoedigende woorden van de juf, maar ook wat opbouwende kritiek toch nog even een nieuwe gestart…
Die stond eigenlijk na een half uur al, maar ja, dan ga ik door hè.
Gevolg een bijna overwerkt geheel…
Uiteindelijk niet geheel ontevreden en we kunnen morgen zeker los over de bespreking van al mijn bijzondere brush strokes …
Nu warm en verhit door inspanning en zon en wind … even n IPA Punk nuttigen en voetjes omhoog (was even vergeten te zitten tussendoor, pfff) en uitwasemen..
Dan een douche een hapje en tv kijken om de gedachten los te gooien…
Op naar morgen, wat weer een mooie dag lijkt te worden…
Toedelooeeeee 🍻🧑🏻‍🎨 Flossie

Tot dusver